JFK 4 EVER


Lees hier
wat er gebeurde met...
We gaan aan de slag!
Doorstart JFK
What's this all about?
English summary
Email aktie JFK moet blijven
Doe mee!
Het persbericht op
WWW.JFK.FM
Voor u gelezen
JFK in de pers
JFK4EVER mailing list
jfk4ever.listbot.com
Voor de zekerheid...
Kopie gastenboek JFK site
Deze site heeft een eigen gastenboek
Guestbook by GuestWorld
Sign My Guestbook
View My Guestbook

Mijn URL: http://listen.to/JFK4ever

V3-URL
Werd gratis verkregen via http://come.to


Smooth Jazz op Internet
listen.to/subs4JFK

Smooth Jazz in de kroeg
Official JFK Embassies

Smooth Jazz in de CD speler
Luister naar deze CDs
JFK.FM

Internet Radio...

...wordt het nieuwe medium. Hoe het met JFK op de FM is afgelopen weten we allemaal, BNR mocht op de FM frequentie blijven zitten. Maar dankzij de wonderen van digitale radio via internet kan er nu weer naar JFK worden geluisterd. Het merk JFK is al die tijd bewaard gebleven bij Radio 10, en dit station is nu gekocht door de Talpa groep. Talpa heeft onlangs een site online gebracht met een groot aantal digitale radio stations. Een van deze stations is JFK! Ga voor het luisteren naar

Radio Digitaal

Je hebt Active X support, de nieuwste Flash player en de nieuwste Windows media speler nodig om naar deze radio stations te kunnen luisteren.

In de ether begint Arrow Jazz FM steeds meer op JFK te lijken. Ze noemen zichzelf tegenwoordig zelfs Cool and Funky Jazz! Voor frequenties kijk op Arrow

Business Nieuws Radio: Commissariaat wil rustig tijd nemen

Het Commissariaat voor de Media zegt de tijd te willen nemen voor de case Business Nieuws Radio en verplichtingen van deze radiozender om op de voormalige Jazzradio FM-frequenties (jazz)muziek te moeten uitzenden. Staatssecretaris Rick van der Ploeg (Cultuur, PvdA) trok onlangs zijn toestemmingsbesluit in omdat deze niet bevoegd zegt te zijn in de zaak die door belanghebbenden (waaronder Arrow Classic Rock, Nieuws FM en de Stichting Nieuwsradio Nederland) is aangespannen. De bevoegdheid hierover blijkt bijkt bij het Commissariaat te liggen. Business Nieuws Radio is hierop in beroep gegaan tegen staatssecretaris Van der Ploeg. Het Commissariaat zei drie jaar geleden dat op de uitgegeven FM-frequenties vooral (jazz)muziek te horen moet zijn. Van der Ploeg negeerde dit advies en stelde in overleg dat de radiozender op werkdagen van 20:00-06:00 uur en in het weekend 17:00-10:00 uur (jazz)muziek uit dient te zenden. Volgens Commissaris Inge Brakman wordt waarschijnlijk eerst het beroep afgewacht voordat een besluit wordt genomen, omdat het Commissariaat niet door procedures heen wil lopen. Commissaris Van der Meulen stelde dat het bovendien bij een besluit lastig is anders te besluiten dan een eerder gegeven advies. De status van Business Nieuws Radio op de FM-band is bepalend voor de status die het radiostation meekrijgt bij de herverdeling van FM-frequenties, aangezien de Commissie Bouw in een door de regering overgenomen advies stelde dat bestaande radiostations hun licentie kunnen behouden, behoudens juridische complicaties.

(Dutch media 10a/2001)

Business Nieuws Radio niet op FM

Staatssecretaris Rick van der Ploeg (Cultuur) heeft de toestemming die hij eind 1999 aan Business Nieuws Radio verleende voor het gebruik van de JazzRadio-FM frequenties ingetrokken. Daarmee neemt Van der Ploeg het advies van de bezwaarschriftencommissie van het Ministerie van OC&W over. Deze bepaalde eerder dat de staatssecretaris niet bevoegd is om uitspraken te doen over de kwestie.

www.broadcastmagazine.nl

Meer hier

Laatste woord over BNR op de JFK frequenties nog steeds niet gezegd

Daags na het Kamerdebat over de herverdeling van ether-frequenties hebben de twee langstbestaande nieuwsradio-initiatieven de handen ineen geslagen. Stichting Nieuwsradio Nederland en Nieuws FM trekken vanaf nu samen op om er voor te zorgen dat in de herverdeling van de FM-frequenties een pakket "apart" wordt gezet voor nieuws.

Volgens Nieuws FM en Nieuwsradio Nederland zendt Business Nieuws nu illegaal uit op de FM. Het gebruikt frequenties die gealloceerd zijn voor jazz. De Commissie Bezwaarschriften van OCW heeft staatsecretaris Van der Ploeg inmiddels meegedeeld dat hij volgens de mediawet niet bevoegd was de formatwijziging van jazz naar nieuws goed te keuren. De zaak ligt nu bij het Commissariaat voor de Media. Deze heeft zich in het verleden eerder verzet tegen de financiele uitzendingen op de jazz-frequenties.

BNR overgenomen

Business Nieuws Radio is overgenomen door The Floor van Willem Sijthoff met steun van HAL Investments. Ze verwierven 85 procent van de aandelen, Michiel Bicker Kaarten houdt de rest. Manaus, Willem van Kooten en Wegener Arcade hebben alle drie hun belang verkocht.

Meer hier.

Toch zendt BNR nog uit op de FM frequenties van JFK. Dit kan alleen maar betekenen dat de FM licentie door Arcade is overgeschreven naar BNR, misschien zelfs al in juni 99. Dat kan verklaren waarom Arcade sindsdien niet meer voor de muziekkeuze zorgde en deze zo radicaal is veranderd.

Hier gaat het nog steeds om de uitzendlicentie die destijds is verleend aan Jazzradio van Manaus, en waarvan het de bedoeling is dat er in minstens de helft van de uitzendtijd jazzmuziek mee wordt uitgezonden. BNR zendt op FM uit met spraak op weekdagen van 6 tot 20 uur en in het weekeinde zijn er praatprogramma's van 10 tot 16 uur. Er blijft dan te weinig tijd over om muziek uit te zenden, en de uitgezonden muziekkeuze ligt bovendien nog steeds zeer ver af van de funky smooth jazz die bij JFK te horen was. Het begrip jazz wordt nu zeer ruim geinterpreteerd. Er is zelfs af en toe rock&roll, oldies en countrymuziek te horen. Dat is erg jammer en zou best veranderd kunnen worden.

We hebben een brief gestuurd aan The Floor en aan HAL Investments met de vraag of zij, nu ze de nieuwe eigenaars zijn, wel bereid zijn de muziekkeuze zodanig aan te passen dat er wordt terug gekeerd naar het format van JFK. We wachten in spanning op antwoord!

JFK card

Een overzicht van de eerdere nieuwsberichten

Arrow Classic Rock naar de rechter

Arrow Classic Rock legt zich nog steeds niet neer bij het gebruik van de vroegere FM-frequenties van het jazz station JFK FM, door Business Nieuws Radio (BNR). Daarom stapt ACR nu naar de rechter. Ad Ossendrijver, directeur ACR: - Het besluit is in strijd met de wet. We lijden schade, want het scheelt aan marktaandeel.

Meer hier

Nagenomen bericht:

Entrepreneur Willem van Kooten, de eigenaar van Arrow Classic Rock, gaat naar verluidt een belang nemen in de commerciŽle radiozender Business Nieuws Radio. Het zou om een deelneming van 30% gaan.

BNR en Love Radio van de kabel in Utrecht

De commerciŽle radiozenders Love Radio en Business Nieuws Radio zijn woedend op de Casema. De kabelmaatschappij staakt eind juni de doorgifte van de twee zenders via de kabel in de stad Utrecht. De directies dreigen met juridische stappen. Volgens een woordvoerder van Casema zijn de vier slechtst beluisterde programmaís afgevallen. Daarbij hoorden Business Nieuws Radio en Love Radio.

Meer hier

Van der Ploeg: BNR mag blijven

Business Nieuws Radio mag van staatssecretaris Van der Ploeg (media) blijven uitzenden op de voormalige FM-frequentie van JFK. De bewindsman maakte dat dinsdag 16/11 bekend. Business Nieuws Radio heeft aangeboden op zaterdag en zondag voortaan in plaats van tien uur gesproken woord, muziek uit te zenden. Daarmee wordt er evenveel muziek als gesproken woord uitgezonden. Voor Van der Ploeg is dat voldoende om geen maatregelen te nemen.

Een zeer droevige zaak. Zo zie je maar dat de politiek zich niet aan zijn eigen regeltjes hoeft te houden, zolang ze maar met wat creatief copywriten de uitleg naar zich toe kunnen schrijven. In de oorspronkelijke licentie staat dat er 'jazz, blues, rhythm & blues, salsa, latin-jazz, soul, funk, populaire muziek, cross-over en wereldmuziek' moet worden uitgezonden. Er staat niet dat er een gesproken woord programma gemaakt mag worden. Doordat er is afgesproken dat BNR in het weekeinde muziek in plaats van nieuws item herhalingen gaat uitzenden is de verdeling muziek/gesproken woord ongeveer 50/50 geworden en dat vindt de staatssecretaris ineens voldoende om zijn gezicht niet te verliezen tegenover de aandeelhouders. Ondertussen zitten de Jazz liefhebbers nog steeds zonder een station dat hun muzieksoort uitzendt. JFK draaide een unieke mix die nog steeds nergens anders te horen is, ook niet op de momenten dat BNR muziek draait. Degene die dat programma samenstelt is duidelijk nooit een JFK luisteraar geweest. Waarom het JFK format niet is gehandhaafd op de muziekuren op de FM frequenties is een van de vele onbeantwoorde vragen die deze kwestie omringen.

BNR wordt vanaf het begin slecht beluisterd. Door het erbij voegen van de FM frequenties is het luistercijfer niet gestegen. Het BNR marktaandeel zit al maanden onveranderd op 0,2. Toen JFK uit de lucht werd gehaald was zijn marktaandeel net gestegen van 0,4 naar 0,5. Love Radio, dat heel wat JFK in zijn programmering deed toen BNR op de FM kwam, zit op 0,4. Beter dan BNR dus, terwijl bij Love Radio alleen een computer muziek staat te draaien, en Love Radio alleen op de kabel te horen is terwijl BNR etherfrequenties heeft.

Arrow Classic Rock, een van de oorspronkelijke bezwaarmakers toen BNR op de JFK frequenties kwam, heeft inmiddels aangekondigd juridische aktie te ondernemen om de beslissing van Van der Ploeg te schorsen.

Onderzoek naar procedurele maatregel business nieuws radio

Het ministerie van OC&W zal onderzoek doen naar welke 'procedurele maatregelen' genomen kunnen worden om Business Nieuws Radio te verwijderen van de FM-frequenties die het medio juni van JFK.FM overnam. Dit is volgens 'De Journalist' de reactie van OC&W, nadat zowel Arrow Classic Rock Radio alsmede Peter Jelgersma protest aantekenden tegen de overname van de FM-frequenties die volgens beiden voor een jazz-achtige zender bedoeld zijn.

CvdM: BNR past niet op JFK formule!

De nieuwsuitzendingen van Business Nieuws Radio op de jazz-zender JFK passen niet in de programmaformule van deze FM-zender. Dat schrijft het Commissariaat voor de Media in een advies aan staatssecretaris R. van der Ploeg van Mediazaken. Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zullen zijn van deze uitspraak.

Luistercijfers BNR

Alhoewel nog niet officieel opgenomen in het laatste luisteronderzoek van Bureau Intomart, zijn er nu toch cijfers bekend van Business Nieuws Radio (BNR). Het station haalde in de maand juli een marktaandeel van 0,2%. Concurrerent Radio 1 had in dezelfde periode een marktaandeel van 8%. Radio 5 haalde 0,8 procent.

JFK's laatste luistercijfers waren net gestegen naar 0,5%.

Commissariaat voor de Media verwijst onderzoek naar OCW

Vanmorgen, 31 juli, is er een brief van het CvdM binnen gekomen:

Inzake de format wijziging van JFK/Jazzradio delen wij u mede dat de behandeling is overgedragen aan het ministerie van OCW. De overdracht vindt plaats als uitvloeisel van het overleg dat wij hebben gevoerd met het ministerie over de bevoegdheid om een beslissing te nemen terzake van een formatswijziging.

Lees ook de vorige CvdM brief in het gastenboek.

JFK4EVER mailing list

JFK4ever heeft nu een public mailing list. Iedereen kan boodschappen naar deze list sturen via jfk4ever@listbot.com. Om de boodschappen te kunnen lezen moet je je eerst inschrijven. Ons eigen mini-nieuwsgroepje! Een prima manier om met elkaar in contact te blijven als andere manieren niet meer werken.
Schrijf in op onze mailing list! Vul je email adres in, en klik dan op de 'Join List' button:

Powered by ListBot

Help JFK terug in de lucht

Op dit moment is een zeer grote groep JFK luisteraars totaal verbaasd over het feit dat hun favoriete zender niet meer horen is. Deze groep weet waarschijnlijk niet eens wat er met JFK gebeurd is. Slechts een klein groepje van deze luisteraars heeft op de internet-site van JFK gekeken.

Uit alle reacties blijkt dat er een grote behoefte is aan een station als JFK. Of de luistercijfers betrouwbaar zijn valt te bediscussiëren. Feit is dat de luistercijfers wel gestegen waren.

   

Jan

Feb.

Mrt

JFK

0,4

0,4

0,4

0,5

Love Radio

0,4

0,4

0,5

0,4

Een stijging van 0.4 naar 0.5 lijkt niet veel, maar is het wel (25%)


Initiatief voor JFK-2

Richard de Ree is een initiatief begonnen om JFK een doorstart te laten maken. Lees zijn verhaal:

Na de schrik is het tijd voor actie, lijkt mij. Na een kort onderzoek zie ik mogelijkheden om een radiostation als JFK op te zetten. Er is een redelijk groot kapitaalkrachtig publiek dat op JFK-muziek zou willen afstemmen. Dat zijn dus mogelijkheden voor een commercieel succes. Ik ben een investeerder en JFK-muziek liefhebber die daar geld in zou willen stoppen. Maar dat is niet genoeg. Om een radiostation te beginnen heb je veel geld nodig (aanzienlijk meer dan ik kan/wil investeren). Er blijven dan een aantal andere mogelijkheden over. Met meerdere investeerders dit starten of met een aantal vrijwilligers kijken wat er mogelijk is. Ik wil graag kijken of met veel vrijwilligers en een beperkt kapitaal van een aantal investeerders een "doorstart" van JFK mogelijk is. Vandaar deze oproep. Wat voor vrijwilligers zijn er nodig?

 • CoŲrdinators
 • Bestuurders
 • Juristen
 • FinanciŽle mensen
 • Investeerders
 • Journalisten
 • Voorlichters
 • Muziek specialisten
 • Radiomensen
 • Reclame mensen
 • Mensen met contacten in de politiek (zou ex-jazz radio medewerker en vvd-voorman Hans Dijkstal te porren zijn?)
 • Enz. enz. enz.

Denk je dat je op ťťn of andere manier iets kan en wil betekenen, geef dan in ieder geval je e-mail adres door.

Mochten er al andere initiatieven op dit vlak bestaan, dan is het zeker niet mijn bedoeling om die te doorkruisen. Ik sluit me dan graag bij zo'n initiatief aan. Het belangrijkste is dat er weer JFK muziek op de radio komt.

Afgelopen woensdag heb ik een aantal mensen een email gestuurd, met daarin deze oproep om met een JFK-2 te beginnen. Ik heb daarop inmiddels veel reacties met veel zeer goede ideeën gekregen. Ik wil op korte termijn een groep mensen bij elkaar brengen die samen dit initiatief uit kunnen werken.

Het idee "van luisteraars door luisteraars" is door velen al geopperd. Het probleem is echter dat we nu met een relatief kleine groep mensen zijn die dit zouden moeten trekken.


Voortgang initiatief JFK-2

Dit initiatief is net van start en er zijn al aanmeldingen binnen van mensen die op de een of andere wijze willen meewerken.

 • Mensen die een businessplan willen schrijven
 • Zakenmensen die een kleine bijdrage willen leveren aan dit initiatief
 • Mensen die leden willen werven
 • Mensen met kennis van de JFK-muziek
 • Enz. enz.

Ook ontving ik een compleet plan hoe je een radiostation opzet.

IEDEREEN BEDANKT VOOR ZIJN REACTIE!

Update: Het is rond het JFK-2 initiatief even stil geweest. Verklaring: gezien de ontwikkelingen naar aanleiding van de recente actie van Arrow Classic Rock willen de JFK-2 initiatiefnemers eerst afwachten wat hieruit voortvloeit.

BOOKMARK DEZE PAGINA

Het laatste nieuws zal steeds bovenaan deze pagina geplaatst worden.pb0aia@iae.nl This site is not affiliated with JFK.FM in any way.