projects. Danielle Lemaire

-Pictoright (c)-

project PORTRAIT OF A HOUSE

Van februari tot en met mei 2015 realiseerde ik een project in het huis van Stichting Levende Meesters, een zeventiende-eeuws pand aan de Gravenstraat in Dordrecht. Ik ‘leefde’ enkele weken met het huis en haar geschiedenis; maakte er tekeningen, foto’s en filmpjes, nam de geluiden van het huis op met een taperecorder en verzamelde persoonlijke verhalen en archiefmateriaal over de vroegere bewoners. De stijlkamers, de doorkijkjes en de draaiende trap met het strijklicht vormden de fysieke setting van het project. De verzamelde verhalen en anekdotes, alsmede ontdekkingen tijdens zwervingen door het huis, werden onder meer verteld tijdens gesprekken met de huidige bewoners en gebruikers van het huis, Moniek Peters en Bernard Asselbergs. Ook de geluiden van het huis zelf, het 'ademen' van haar materialiteit en haar omgeving, legde ik vast en bewerkte ik tot een geluidskunstwerk. Zo ontstond een hoorspel, dat is uitgebracht op een vinyl 10" plaat.

De verzamelde verhalen, beelden en geluiden en mijn aanwezigheid in het huis, resulteerden aldus in een hoorspel, een boek, een 10”plaat, fotowerken, een film en tientallen tekeningen in contékrijt-en potlood en een sculptuur. Het geheel werd gepresenteerd als installatie in de stijlkamers van het huis. Allereerst was er een preview voor speciaal genodigden met een Indisch buffet; een introductie door Nico Lamers, voorzitter van de stichting; een vertelling over het werk door mijzelf; een vraaggesprek met Alex de Vries; een seance met Lucky Oudkerk Pool, supervisie therapist en muziek van unieke 78-toeren platen uit de collectie van Jan Van Den Dobbelsteen. Tijdens de opening voor alle vrienden en familie deed ik een lezing en liet een groot deel van het hoorspel horen.

 

voorkant uitnodiging (risoprinted bij Knust Press Nijmegen) tekenen in het huis

 

 

tekeningen 'Portrait of a House III' en 'Portrait of a House III' elk 150 x 150 cm, conte op papier.'Portrait of a House IV', 150 x 150 cm, conte op papier.

 

 

detail 'Portrait of a House III', 150 x 150 cm, conte op papier.

 

tekening 'Portrait of a House I', 150 x 150 cm, conte op papier.tekening 'Portrait of a House II', 150 x 150 cm, conte op papier.

 

 

7 kleurtekeningen voor 'Portrait of a House I', 27 x 27 cm. potlood en conte op papierfoto-installatie, gebaseerd op archiefdocumenten

 

 

sculptuur portret-levensboom

 

 

sound installatie met publicatie 'Portrait of a House, risoprinted full colour boek, 10" vinyl LP, risoprinted artprint inlay (printed at Knust. Nijmegen)

 

 

 

publicatie 'Portrait of a House, risoprinted full colour boek, 10" vinyl LP, risoprinted artprint inlay

 

inleidende tekst boek door Alex de Vries :

"Danielle Lemaire - Universeel artiest

Voor het project ‘Levende Meesters’ op het adres Gravenstraat 7 in Dordrecht onderzocht Danielle Lemaire de overblijfselen van het verleden die zich prijsgeven in de eeuwenoude vertrekken van het huis. Ze vond een relatief recente uitnodiging voor het bijwonen van een feest ter gelegenheid van de twaalfenhalfjarige echtverbintenis tussen de eerdere bewoners de heer en mevrouw Veerkamp, waarin het optreden werd aangekondigd van een ‘universeel artiest’. Danielle Lemaire is een kunstenaar bij wie de notie van ‘het onmiddellijke weten’ die door Spinoza als een doorslaggevend element van kunstzinnige kwaliteit werd gedefinieerd, een meer dan gemiddelde betekenis aan haar werk verleent. Ze zoekt naar urgent onderling begrip waar ze ontvankelijkheid voor creëert door een wisselwerking met de mensen en hun omgeving aan te gaan die op volkomen vertrouwen is gebaseerd. Met de huidige bewoners van Gravenstraat 7 heeft ze die mentale staat in de loop van vele jaren opgebouwd. Als ze door het huis loopt zijn alle onderdelen ervan gevuld met wat zij er heeft beleefd en ondergaan met mensen die in haar gedachten rondwaren, min of meer dwalend in haar hersenspinsels. Ze hoort hun stemmen te midden van de geluiden van het huis, een muziek die zichzelf componeert.

In haar tekeningen en schilderijen laat Danielle Lemaire meestal iets weg, waardoor ze het als een verschijning bij de beschouwer oproept: je maakt je een voorstelling van wat er niet is geschilderd of getekend. Wat ze weglaat, doet zich voor. Een beproefd tafereel wat dat betreft in haar werk is een lege tafel met onbezette stoelen er omheen. Je denkt je meteen in wie daar kunnen zitten en wat ze ter tafel brengen. In de tekeningen die ze voor ‘Levende Meesters’ heeft gemaakt is die aanwezigheid in de afwezigheid der dingen, zoals in de ruimte van de lege trap, voelbaar als een klopgeest. Ze brengt alles zo in beeld dat je het goed kunt zien als het zich aan je wil voordoen. Je moet er ontvankelijk voor zijn, maar het is omnivalent. We vieren nu geen koperen bruiloft, maar er is wel weer een universeel artiest te gast".

 

 

tekening 'Gathering at the House of M', 85,5 x 65,5 cm, 2014

 


opening en preview 'Portrait of a House'. rechts: diner voor intimi en seance met Lucky Oudkerk Pool

 

 

Het project vond plaats ten huize van Stichting Levende Meesters, Gravenstraat 7, 3311 BC Dordrecht