ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽHomepage

mijn Nederlands-IndiŽ links

INDEX  (bottom)

VOCvlaggaruda

groote broer

......groote broer.......


Wie was Pattimura

( English version )

Ambon_1817

Nederlandse oorlogsschepen in de baai van Ambon ( 1817 )Ambon_baai

De baai van Ambon ( 1920 )In 1813 kreeg Nederland de door de Britten overgenomen Oost-Indische bezittingen weer terug. Raffles, de Britse bewindvoerder, was het er niet mee eens en vertrok naar Malakka, waar hij Singapore stichtte, dat binnen korte tijd Batavia economisch zou overvleugelen.

Tijdens het bewind van Raffles waren veel veranderingen doorgevoerd in de manier waarop Oost-Indië bestuurd werd, de plaatselijke hoofden kregen weer meer zeggenschap. De Nederlanders waren natuurlijk niet zo enthousiast over al deze veranderingen en dat leidde dus weer tot veel problemen, wat uiteindelijk uitmondde in de grote Java oorlog (zie Diponegoro)

Op de onderstaande kaart het overzicht van de 19e eeuwse oorlogen die gevoerd moesten worden om het Nederlandse gezag overal ingevoerd te krijgen :

nedimperialisme

In 1817 werd het gezag op de Molukken weer overgenomen van de Britten. Het door de Britten gevormde Molukse corps van 400 militairen werd door de Nederlanders ontbonden, want de Molukkers wilden in dienst blijven op de Molukken en dat waren de Nederlanders niet gewend en dus kwamen er problemen.

De nieuwe resident van den Berg probeerde nog meer veranderingen te wijzigen en deed dat dus niet zo taktisch. Al snel ging bijvoorbeeld het gerucht dat de Molukse protestantse kerkorde weer gewijzigd moest worden. Op 14 mei 1817 kwamen een groot aantal ontevreden Molukkers bij elkaar en kozen een onderofficier uit het Britse Molukse corps tot aanvoerder : Thomas Matulesi, later beter bekend onder zijn strijdnaam

pattimura

Pattimura

Fort Duurstede op het eiland Saparua werd na urenlange gevechten door de Molukkers ingenomen, waarbij alleen het 6-jarige zoontje van de resident het overleefde. Dit moest natuurlijk gewroken worden.

De eerste tegenaanval mislukte echter kompleet, van de 200 naar het eiland gestuurde soldaten, overleefden er slechts 30. Wat een gezichtsverlies, vooral omdat Pattimura steeds meer eiland bewoners achter zich kreeg, die niets meer met de Nederlanders te maken wilden hebben.

Pas na een half jaar waren er weer nieuwe troepen beschikbaar en nu was de aanval op de Molukken wel succesvol. Na twee maanden vechten kon Pattimura gevangen worden genomen en zakte het verzet in. Het precieze aantal doden is nooit bekend gemaakt.......

Pattimura werd op 16 december 1817 in Fort Victoria opgehangen. Zijn lijk werd in een kooi boven zee gehangen. De nacht voor de executie hadden hij en zijn medegevangenen doorgebracht met "bidden en zingen van psalmen". Het waren immers vrome protestantse christenen die dachten te vechten voor een geloofszaak........

De executie werd o.m. bijgewoond door Jean Lubbert, het 6-jarige zoontje van de vermoorde resident. Het kind werd in 1820 overgebracht naar Nederland en officieel, tot op de huidige dag, mag zijn familie zich nu noemen "Van den Berg van Saparua".

GG_Van_der_Capellen

In 1824 richtte Gouverneur-Generaal Van der Capellen zich rechtstreeks tot de bevolking van Ambon :

" Wij zijn niet tot u gekomen om u te bestraffen, maar om u op te beuren en te redden. Wij zullen u leeren deugdzame menschen en goede onderdanen te zijn"

De koloniale staat als "Weldoend Vader", de Nederlandse residenten als "Groote Broer".

De Gouverneur-Generaal werd al snel de "Groote Heer", genoemd.In de daaropvolgende jaren daalde de economische waarde van de Molukken echter steeds verder. De Molukken werden steeds meer leveranten van diensten, bijvoorbeeld door toe te treden tot het KNIL. Eind 19e eeuw waren er al ruim vierduizend in dienst van het gouvernement, voornamelijk als "marechaussee" : toen geen grensbewakers maar een soort officiële guerilla troepen, die in kleine groepen snel overal konden worden ingezet.


De naam "Pattimura" kun je op diverse plaatsen in Indonesië aantreffen en dan natuurlijk vooral op de Molukken :

 • Het vliegveld van Ambon heet Pattimura
 • Ook op de Molukken een Universiteit vernoemd naar Pattimura
 • En nog steeds heten diverse mensen op de Molukken Pattimura
 • Wat ik nog niet heb kunnen vinden is een portret van Pattimura, so please, if you have one, mail it to me:


 • and of course I was very happy to get reactions :

  first I found a drawing by myself (see the picture in the text)

  second, several people told me : Pattimura is pictured on the newly issued 1000 Rupee note of Indonesia. There is a nice portrait of Pattimura with a sword in his right hand.The note was issued in Nov. 2000.

  1000 rupia

  A part of the 1000 Rupee note with Pattimura

  I like to thank everybody for the reactions!!

  Dankzij Wilfried Aalbers hebben we nu ook deze prent van Pattimura / Thomas Matulesia:

  matulesiawilfried

  Wilfried Aalbers heeft ook een bijdrage geschreven in ons verhaal over Poncke Princen en over Mohammad Hatta en Soekarno.

  Tot slot nog een ooggetuigenverslag, gevonden in het boek dat op deze pagina wordt beschreven :

  ondersch1-mwo

  Militaire Willemsorde, van welke rang ???

  Meer over de Militaire Willemsorde : zie deze pagina.

  We kregen de volgende reakties:

  het verhaal van Pattimura klopt bijna helemaal zoals u dat beschrijft! alleen werd de gouverneur van den Berg niet gelijk bij ford bij duurstede vermoord. Hij is meegenomen naar het ford van Pattimura. En daar pas vermoord. hij is daar netjes begraven. zijn graf is daar nog steeds.

  met vriendelijke groet,

  Haturessy Rakanyawa

  Tijdens het lezen over de persoon Pattimura mis ik de oorspronkelijke naam en waar hij vandaan kwam. Hij heette Kebres of Kabres en kwam van Groot Kei in de ZO Molukken. Aangezien er weinig emplooi was ging hij naar Ceram en later Ambon.

  Om in dienst van het Britse leger te komen kreeg hij de naam Thomas Matulasia. Omdat de opstand tegen de Nederlanders door hem en zijn Molukse broerders werd neergeslagen, was hij de held van Maluku en kreeg de naam Pattimura.

  Overal op Kei en Kei besar als je over Pattimura had/hebt dan noemen ze de naam Kabres.

  Tamlo

   Op de Volksuniversiteit Geldrop start op woensdagavond 6 oktober 2010 een cursus van 10 avonden over de geschiedenis van de Nederlandse KoloniŽn. Ook wordt dan natuurlijk Pattimura besproken!

   Docent: Aad 'arcengel' Engelfriet, cultureel-historisch reisleider, stadsgids en geschiedenis docent. Webmaster van deze grootste Nederlandstalige geschiedenis website, een erkend specialist op het gebied van de Nederlandse koloniale geschiedenis.

   Voor meer info:

   klik dan HIER
   Geinteresseerd in een historische rondleiding voor uw eigen groep(je) door Aad 'arcengel' Engelfriet, webmaster van deze grootste Nederlandstalige geschiedenis website, door o.m. een stad of streek in bijv. Nederland, BelgiŽ, Duitsland, Groot-BrittanniŽ, Ierland en/of een historische lezing, publicatie, recensie:

   Voor meer vrijblijvende informatie

   aad@engelfriet.net

   Wilt U eerst meer weten over Aad Engelfriet:

   klik dan HIER  Geinteresseerd in mijn andere verhalen over Nederlands- Indië ?
  Er komen er nog meer......


  Pramoedya_Ananta_Toer

  Introduktie geschiedenis Nederlands-Indië  GG_sJacob

  Governors-General of the Dutch East Indies  coen

  Jan Pieterszn Coen en de uitroeiing van de bevolking op de Banda eilanden  raadhuis Batavia 1750

  De moord op ruim 5000 Chinezen in 1740  Ambon_1817

  Wie was Pattimura ?  Diponegoro

  Wie was Diponegoro ?  Radja_van_Lombok

  Het "verraad" van het huidige vakantie eiland Lombok en de "Schatten van Lombok"  Balinees monument ter herinnering aan de strijd tegen de Nederlanders

  De pacificering van het huidige vakantie eiland Bali  Wilhelmus van Nassaue,
  Ziet gij dien heldenstoet?
  Zij schoten op de vrouwen
  En drenkten 't land met bloed.
  De kwasten der banieren
  zijn darmen van een kind.
  Licht dat ge aan hun rapieren,
  nog vrouwenharen vindt.

  De Atjehse agressie oorlog.

  De grootste aanvalsoorlog ooit door Nederland gevoerd met als resultaat 100.000 doden en 1.000.000 gewonden  Bali in the 19th century

  Book covers and references  Batavia harbour 1870 de kleine boom

  Photos and images of the Dutch East Indies

  ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ

              ......een roofstaat aan de Noordzee......
              .....dat spoorwegen bouwt van gestolen geld en tot
              betaling de bestolene bedwelmt met
              opium, Evangelie en jenever...

               Aan U durf ik met vertrouwen te vragen of het
              Uw wil is dat daarginds Uw meer dan dertig
              millioenen onderdanen worden mishandeld en
              uitgezogen in UWEN naam?


              Multatuli [1860] ...aan Nederland...Koning Willem III  Assistent_resident_Eduard_Douwes_Dekker_van_Lebak_Residentie_Bantam  ....dat dorp stond in brand, omdat het veroverd was door Nederlandsche soldaten.......


  Ja, 't dorp was veroverd door Nederlandsche soldaten, en stond dus in brand.

  Op Nederlandsche heldendaad volgt brand.
  Nederlandsche overwinning leidt tot verwoesting.
  Nederlandsche krygsbedryven baren wanhoop.  Reakties  welkom

  mijn Nederlands-IndiŽ links

  top


  Back to the Dutch East Indies / Nederlands-Indië INDEX

  Last update :

  6 April 2010