ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽHomepage

mijn Nederlands-IndiŽ links

INDEX  (bottom)

VOCvlaggaruda

groote broer

......groote broer.......


Introductie "Geschiedenis van Nederlands Indië"

[ English version ]An overview of the History of Indonesia is given in my Indonesia  mirror site.
Vanuit de zestiger jaren heb ik o.m. de volgende herinneringen :

 • toen in 1963 Nieuw Guinea werd overgedragen aan de VN werd tijdens de weekopening op mijn HBS heel dramatisch meegedeeld : Nederland heeft nu geen Oostindische koloniën meer. Het einde van een glorieus tijdperk. Nederland stelt nu niets meer voor.
 • in 1966 heb ik voor het eerst echt grote krantenkoppen gezien : "Soekarno afgezet". Een golf van voldoening ging door het land...


 • Op school had ik echter nooit iets vernomen van dat glorieuze verleden.

  Velen hebben misschien nog steeds de indruk dat het allemaal "tempoe doeloe " was geweest. Niets is minder waar : de geschiedenis van Nederlands-Indië is een tijd geweest van veel koloniale oorlogen. Kijk maar even op deze pagina.

  De agressie oorlog tegen Atjeh is de grootste oorlog geweest die Nederland ooit heeft gevoerd. Het totale dodental bedroeg ruim 100.000 !

  De meesten hebben wel eens ooit iets gehoord over de "Slag bij Nieuwpoort" of de "Inname van den Briel", was je katholiek dan wist je misschien ook nog iets van "De martelaren van Gorkum", maar wat weten we over ons glorieuze verleden in Ons Indië ?

  Natuurlijk het waren andere tijden : Piet Hein veroverde met plezier die Spaanse zilvervloot, waarmee het beleg van 's-Hertogenbosch werd gefinancierd, maar wat gebeurde er in "De Gordel van Smaragd" ?

  Waarom stuurde Suharto (ook geen lievertje) terecht het staatsbezoek van Beatrix, bewust gepland na 17 augustus 1995, in de war ? Waarom erkent Nederland nog steeds 17 augustus 1945 niet ?

  Misschien helpt het als je iets meer weet over de geschiedenis van Nederlands-Indië, dat pas zo heet sinds het eind van de vorige eeuw !

  Maar ook toen waren er gelukkig al mensen die protesteerden en vol afschuw al dit nieuws aanhoorden.

  Over Nederland in de Tweede Wereldoorlog zijn (terecht) boekenkasten vol geschreven, maar over het Nederlandse koloniale verleden, bijvoorbeeld over Nederlands-Indië : na lang zoeken misschien 2 plankjes ???

  In dit gedeelte van mijn Website kun je meer informatie vinden over bijvoorbeeld :

  Maar er wordt nog aangewerkt : alleen Atjeh en de politionele akties zijn nog niet klaar en er komen er nog meer........

  Jan Pieterszn Coen en de uitroeiing van de bevolking op de Banda eilanden.


  Korakora_oorlogsvaartuig_Banda_eilanden_1600

  Korakora oorlogsvaartuig van de Banda eilanden ( 1600 )


  coen

  Jan Pieterszn Coen
  Waarom staat er in Hoorn nog steeds een standbeeld voor die man ???
  Vanaf de komst van de Nederlanders werd tijdens onderhandelingen met plaatselijke vorsten natuurlijk vaak gevraagd : Hoe groot is die Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden dan wel ? Op de wereldbol wees men dan iets aan vanaf de Noordzee tot aan de Oeral.
  In het begin van de zeventiende eeuw reisde zelfs een delegatie uit Atjeh naar Nederland en werden door Prins Maurits als staatshoofden ontvangen. Als uitstapje werd de belegering van Grave bezocht, de delegatie was toen uiteraard zeer onder de indruk. Na terugkomst liepen de onderhandelingen natuurlijk veel beter, zo'n groot land en zo'n machtig leger. Tot het eind van de VOC tijd ( 1800 ) werden kaarten van Nederland uit Indië geweerd.  De moord op ruim 5000 Chinezen in 1740


  raadhuis Batavia 1750

  Raadhuis Batavia ( 1750 )


  Men schat het aantal slachtoffers op 5.000 - 10.000 en dat in drie dagen. Een dominee in Batavia deed het zelfs voorkomen dat de moordpartij was uitgevoerd met Gods hulp.......

  Wie was Pattimura ?


  Ambon_1817

  Nederlandse oorlogsschepen in de baai van Ambon ( 1817 )


  nedimperialisme

  Nederlands imperialisme in de 19e eeuw


  Pattimura werd op 16 december 1817 in Fort Victoria opgehangen. Zijn lijk werd in een kooi boven zee gehangen. De nacht voor de executie hadden hij en zijn medegevangenen doorgebracht met "bidden en zingen van psalmen". Het waren immers vrome protestantse christenen die dachten te vechten voor een geloofszaak........

  " Wij zijn niet tot u gekomen om u te bestraffen, maar om u op te beuren en te redden. Wij zullen u leeren deugdzame menschen en goede onderdanen te zijn"  Wie was Diponegoro ?


  Diponegoro

  Diponegoro


  Tijdens onderhandelingen tijdens de Java oorlog (1825-1830) gevangen genomen. Nu in Indonesië een van de nationale helden, waar o.m. een Universiteit naar vernoemd is

  Gevangenneming_van_Diponegoro

  Gevangenneming Diponegoro ( 1830 )


  "Het was mij niet onaangenaam. Dit heeft mij dan ook dadelijk gelegenheid gegeven om hem te zeggen, dat aan zulke eischen niet alleen geen gehoor kon worden gegeven, maar dat ik hem van dit ogenblik als mijn gevangene beschouwde."  De agressie oorlog tegen het sultanaat Atjeh


  Heutsz

  Gajo Atjeh

 • De Atjeh oorlog met van Heutsz, (die dikke man vooraan op de bovenste foto) heeft ook nog steeds een standbeeld in Amsterdam. Een van zijn adjudanten was de latere minister-president Colijn, die zich wel even omdraaide als er iets gruwelijks uitgevoerd moest worden en daarna een sigaar opstak...Op de onderste foto de pacificering van Gajo op Atjeh. • GG_van_HeutszGeneraal Van Heutsz werd later Gouverneur-Generaal.

  Net zoals in het huidige Afrika de nationale grenzen nog steeds een gevolg zijn van de destijds door de koloniale machthebbers afgebakende invloedssferen, wordt Van Heutsz ook beschouwd als de grondlegger van de huidige staat Indonesië, inklusief Nieuw-Guinea waar slechts 3 Nederlandse ambtenaren aanwezig waren, en dat in een gebied vergelijkbaar met Frankrijk.

  Van Heutsz was de man die de 'buitengewesten' pacificeerde en zo de grenzen vaststelde van de Nederlandse invloedssfeer. Die kunstmatige grenzen bepalen nu nog steeds de nationale grenzen van de eenheidsstaat Indonesië.


  Voor de komst van de Nederlanders was het gebied opgebouwd uit een groot aantal eilanden die allemaal onafhankelijk t.o.v. elkaar waren.


  Wilhelmus van Nassaue,
  Ziet gij dien heldenstoet?
  Zij schoten op de vrouwen
  En drenkten 't land met bloed.
  De kwasten der banieren
  zijn darmen van een kind.
  Licht dat ge aan hun rapieren,
  nog vrouwenharen vindt.

  De Atjehse agressie oorlog.

  De grootste aanvalsoorlog ooit door Nederland gevoerd met als resultaat 100.000 doden en 1.000.000 gewonden  De pacificering van het huidige vakantie eiland Bali


  nedimperialisme2

  Nederlands imperialisme eind 19e, begin 20e eeuw


  Bali  Balinees monument ter herinnering aan de strijd tegen de Nederlanders


  De vorst van Kloenkoeng verzamelde zijn vrouwen en zijn kinderen om zich heen. Heel zijn familie had zich in witte kleding gehuld. Daarna trokken ze vanuit het paleis naar de Nederlandse troepen.

  Een ooggetuige schreef : " De vorst, gezeten op een gouden draagstoel, de vrouwen met een kind in de ene en een lans in de andere hand, allen gingen hun laatste gang. Want ondanks ons geschut en geweervuur, verhaastte niet één zijn tred. Ik was getuige van een hartverscheurend toneel...."

  Van de negen oude vorstenhuizen bleven er uiteindelijk slechts drie over : bijna allen t.g.v. een Perang Poepoetan . Het oude Bali was definitief vernietigd !  Het "verraad" van het huidige vakantie eiland Lombok en de "Schatten van Lombok"


  De Schatten van Lombok schijnen nog steeds gedeeltelijk opgeslagen te liggen in de kluizen van de Nederlandse bank.

  Tot WOII werd een goed financiëel jaar "Een goed Lombok jaar" genoemd

  Landing_Ampenan

  Het KNIL op het strand bij Ampenan, nu zonnen hier toeristen ??


  Schoolplaat_Lombok

  School wandplaat Lombok : de bestorming van Cakranegara


  Malieveld_1895

  Juni 1895 werden, tijdens een grote manifestatie op het Malieveld in Den Haag, door koningin Emma en prinses Wilhelmina medailles van verdienste uitgereikt aan de "Helden van Lombok".
  Wie is Poncke Princen

  Poncke Princen


  Wie is Poncke Princen ? Waarom kreeg deze ex-Nederlander in 1995 geen toestemming om Nederland binnen te komen. Wat is er eigenlijk gebeurd tijdens die twee "politionele" akties tussen 1946 en 1949? Wist je dat er meer dan 100.000 dienstplichtige Nederlandse soldaten uitgezonden zijn, terwijl er in Vietnam 500.000 soldaten zijn geweest : een enorme inspanning voor zo'n klein verarmd landje : waarom dan toch ?
  Gouverneurs-Generaal van Nederlands-Indië


  GG_sJacob

  Een site over Nederlnds-Indië is natuurlijk niet kompleet zonder een overzicht van alle verantwoordelijke Gouverneurs-Generaal van Nederlnds-Indië, kompleet met meestal een afbeelding en soms een biografie uit 1941.

  De originele schilderijen hingen ooit in Paleis Rijswijk in Weltevreden, ten zuiden van Batavia. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn een aantal schilderijen beschadigd, maar gelukkig weer gerestaureerd. De schilderijen zijn na de onafhankelijkheid van Indonesië overgebracht naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Een keer per jaar ga ik ze daar nog steeds bekijken...fascinerend onderdeel van de Nederlandse geschiedenis !
  Book covers and references


  Bali in the 19th century

  Some books I have used, have beautiful covers. When you click on the appropriate links in the references page, the cover is shown
  Please note that I have more books about the Dutch East Indies which will be added to this page as soon as possible.

  When you have an interesting cover, please mail it to me. Thanks in advance !!
  Photos and images of the Dutch East Indies


  Batavia_harbour_1870_de_kleine_boom

  On the internet it's difficult to find photos and images about the Dutch East Indies. So let's start with a collection : from time to time I will add new ones to my photos page. When you click on the appropriate link in my photos page, the photo or image is shown


  When you have an interesting photo or image, please mail it to me. Thanks in advance !!  Pramoedya_Ananta_Toer  Van harte beveel ik hierbij ook de boeken van Pramoedya Ananta Toer  aan, die veel romans heeft geschreven over de koloniale tijd met zijn apartheid.


  Nog meer informatie kun je vinden op het internet via mijn Nederlands-IndiŽ links en natuurlijk ook via de schrijvers genoemd op mijn boeken links.

  Tot slot : wist je trouwens dat er destijds door de overheid gemonopoliseerde verkooppunten waren voor de verkoop van opium ?

  OPIUMWINKEL

  Ook de handel was toen in handen van diezelfde overheid : citaat uit mijn China99 gedeelte van mijn Website:

  Na het opstellen van bovenstaande pagina kwam ik op Internet het artikel tegen van Ewald Vanvugt ( zie mijn boeken links ) uit "De Groene Amsterdammer" met als titel "Indische rillingen".

  Het artikel is een mirror site van wat ook ik duidelijk wil maken : waarom wordt alles over het Nederlandse koloniale verleden, na een kortstondige opwinding, weer snel weggemoffeld ??

  De laatste zin uit zijn artikel luidt : "In Nederland bestaat veel aandacht voor het eigen leed. De documentatie en studie van wat het land en de bewoners in de oorlog van 1940-1945 is aangedaan, krijgt van de overheid en de wetenschap ruime steun. Maar over de noodzaak van studie of openbaarmaking van wat de Nederlanders in hun eigen aanvalsoorlogen in de koloniën hebben aangericht, met ramingen van de aantallen slachtoffers van de 'Europese expansie', spreekt niemand."

  In het linkerframe van mijn Website , onder Ned. Indië heb ik dus nog een link Nederland toegevoegd, met daarin een samenvatting van Ewald Vanvugt 's artikel.

  ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ ARCENGEL Nederlands-IndiŽ

              ......een roofstaat aan de Noordzee......
              .....dat spoorwegen bouwt van gestolen geld en tot
              betaling de bestolene bedwelmt met
              opium, Evangelie en jenever...

               Aan U durf ik met vertrouwen te vragen of het
              Uw wil is dat daarginds Uw meer dan dertig
              millioenen onderdanen worden mishandeld en
              uitgezogen in UWEN naam?


              Multatuli [1860] ...aan Nederland...Koning Willem III  Assistent_resident_Eduard_Douwes_Dekker_van_Lebak_Residentie_Bantam  ....dat dorp stond in brand, omdat het veroverd was door Nederlandsche soldaten.......


  Ja, 't dorp was veroverd door Nederlandsche soldaten, en stond dus in brand.

  Op Nederlandsche heldendaad volgt brand.
  Nederlandsche overwinning leidt tot verwoesting.
  Nederlandsche krygsbedryven baren wanhoop.  Reakties  welkom

  mijn Nederlands-IndiŽ links

  top


  Back to the Dutch East Indies / Nederlands-Indië INDEX  Last update :

  19 Oktober 2001